Belediyeler; Sıfır atık belgesi alır ve cam atıkların toplanması için teşvik sistemi kurar. Atık toplayıcılarını kayıt altına alarak lisanslı firmasına yönlendirir. Sıfır atık bilgi sistemi üzerinden lisanslı firmaya gönderdiği atık miktarını beyan eder.
Lisanslı Firmalar; Belediyelerden, Atık Toplayıcılarından ve HORECA’lardan cam atıklarını hurda bedellerini ödeyerek satın alır. EÇBS üzerinden GDT’ye satışını beyan eder.
Geri Dönüşüm Tesisleri (GDT); Lisanslı firmalardan cam ambalaj atıklarını satın alır ve Fırına Hazır Cam Kırığı (FHCK) haline getirir. Lisanslı firmaya cam hurda ve destekleme primlerini öder.
Cam Ambalaj Üreticileri (CAÜ); Geri Dönüşüm Tesislerinden FHCK alır. FHCK ve destekleme primlerini GDT’ye öder. FHCK alımlarını gösteren satış faturalarının kopyalarını Bircam’a gönderir.
Bircam; CAÜ’lerin satın aldığı FHCK miktarlarını kontrol eder ve TÜÇA’ya raporlamasını yapar. Bircam’a üye olan Piyasaya Sürenlerin, toplanan miktarlar üzerinden GEKAP/DKP mahsuplaşması için gerekli evrakları hazırlar
Piyasaya Sürenler; Bircam’a üyelik ücreti ödeyerek üye olur. Piyasaya sürdüğü cam şişe miktarına göre işletme giderlerine ortak olur.
TÜÇA; Bircam’ın paylaştığı verileri EÇBS üzerinden kontrol eder. Cam Ambalaj Üreticilerine satın aldıkları FHCK miktarı üzerinden destekleme pirimi öder.