İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı”na Katıldık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı” Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. 8 Aralık’a kadar süren zirveye Birleşik Cam Ambalaj Dolumcuları ve Üreticileri Vakfı (Bircam)’da katılım gösterdi.

Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başlayan zirvenin açılış programına Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İBB iştirak şirketlerinin yöneticileri, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, şehir plancıları, sanayiciler, STK ve sektör temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Zirvenin açılış konuşmaları Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ve İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı tarafından yapıldı. Fuarda, kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre kadar çok sayıda katılımcı stant açtı.

Cam Kırma Makinası Fuar’da Sergilendi! Etkinliğe katılım gösteren Bircam Başkanı ve Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’a camın geri dönüşüm konusundaki avantajlarını ve dezavantajları ile patenti Park Cam ve Bircam’a ait olan cam kırma makinesini tanıttı.

Bircam Atık Yönetimi Müdürü Eyüp Ayhan Balın ise ziyaretçilere; camın yüzde yüz dönüştürülebilir bir madde olduğunu, farklı renklerde camların birbirine karıştırılmadan bu işlemin gerçekleşmesi gerektiğini ve Cam Kırma Makinesi’nin tüm bu ayıklama işlemini tek seferde yaptığını anlattı. Balın, “Aynı zamanda Cam Kırma Makinesine atık camlarını atan vatandaşlara bir kart verilecek ve her bir camı geri dönüşüme yollayan tüketicinin kartına puan yüklenecek. Toplanan bu puanlar sayesinde vatandaşlar Bircam Bankası Kurumsal Kartı ile anlaşmalı yerlerden alışveriş yapabilecekler. Bu sayede geri dönüşüm teşvik edilmiş olacak. Hatta hediye megabayt, dakika ve sms gibi ödüller vererek halkımızı bu konuda teşvik etmek üzere projeler hazırlıyoruz.” diye ifade etti.

Cam Atıklar Sisteme Geri Kazandırılacak
“CamBank ünitelerinde kırılan ve renklerine göre kaynağında ayrılan cam atıklar, özel yapım lisanslı cam atık taşıma aracı ile toplanıp, geri dönüşüm tesisine getirilecek. Sistem tamamen kapalı bir biçimde gerçekleştiğinden, toplanan cam atıkların kalitesi oldukça yüksek oluyor ve basit bir ayıklama ile fırına hazır hale getirilen cam kırıkları, cam fabrikaları tarafından cam harmanı için de kullanılıp tekrar cam ambalaj üretiliyor. Sistem sürdürülebilir hale getirildiğinde, yaşadığımız çevre korunuyor, doğal kaynak tüketimi azalıyor ve enerjiden tasarruf elde ediliyor.” diye ifade eden Bircam Vakfı Başkan Yardımcısı Selçuk Küçükseyhan, “Bircam’ın hedefi, 10 yıl içerisinde sektördeki cam şişelerin yüzde 60’ını toplayabilecek duruma gelmektir. 2014 yılındaki geri dönüşüm verilerine göre, Türkiye’deki geri dönüştürülmüş cam ambalaj miktarı 180 bin ton, bu rakam da Türkiye cam üretim oranının %18’ine denk geliyor. Söz konusu oran, AB ülkelerinde yüzde 60-70, Japonya’da yüzde 80-90. Geliştirdiğimiz yeni sistem ile 10 yıl içerisinde Türkiye’deki cam ambalaj geri dönüşüm oranını AB seviyesine getirebilmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de artık camlar çöplere gömülmek yerine sisteme geri kazandırılacak.” dedi.

BİRCAM Yeni Nesil Ödüllü Sistem (CamBank-CamPos)

  • CamBank ve CamPos; cam şişeleri tanıyan, kıran, renklerine göre ayıran ve şişe başına ödül puan veren elektro-mekanik ürünlerdir.
  • Ünitelerin iç kısımda yeşil ve beyaz renkte iç kovalar mevcut olup, özel kova kaldırma ekipmanlı araçlar ile toplanmaktadır.
  • Cam dışında yabancı ürünleri haznesi içine almamaktadır.
  • CamBank ünitesi 1.000 şişe kırma ve depolama, CamPos ünitesi de 500 şişe kırma ve depolama hacmine sahiptir.
  • Renklerine göre ayrılan ve kırılan şişeler her gün boşaltılacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Şişeler kırıldığından dolayı stoklama maliyeti düşüktür.

BİRCAM Yeni Nesil Ödüllü Sistem (İşleme)

  • Cam ambalaj atıkları CamBank ve CamPos üniteleri ile kırılıp rengine göre ayrıldığından ünite içinde yabancı malzemeler olmaz.
  • Ayrı toplanan kırılmış cam atıklar aktarma tesislerinde, renklerine göre farklı araçlarla
  • Park Cam içerisindeki geri dönüşüm tesisine (GDT) gönderilir.
  • Renklerine göre gelen GDT'de cam kırıkları içindeki metal ve alüminyum kapaklar ile organik etiketler basit bir şekilde ayıklanır.