Bircam Gönüllüleri Çevreyi Temizledi

Bircam Vakfı Sıfır Atık Gönüllüler 15 Eylül Dünyayı Temizleme Günü kapsamında Kırklareli, Bursa, İzmir, Trabzon ve Antalya’da çevre temizliği farkındalığı yaratmak için organizasyonlar düzenledi. Bursa Mudanya’daki temizliğe BİRCAM Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, Başkan Yardımcısı Selçuk Küçükseyhan ve Vakıf Üyesi Kınık Maden Suları Yönetim Kurulu Başkanı Berna Arıç Çokusuğlu katıldı.

Birleşik Cam Ambalaj Dolumcuları ve Üreticileri Vakfı (BİRCAM) sıfır atık gönüllüleri, Güzelyalı, Mudanya ve Yıldıztepe'de farkındalığı artırmak için temizlik etkinliği gerçekleştirdi. BİRCAM Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kızıl, cam geri dönüşümünü artırmak amacıyla Uludağ İçecek, Kınık, Park Cam, Sarıkız ve Beypazarı firmaları öncülüğünde vakfı kurduklarını ifade etti. Ömer Kızıl, Güzelyalı sahilinde gerçekleştirilen etkinlikte, atıklarla ilgili bilgi verdikten sonra 3 grup halinde ilçenin çeşitli yerlerine gönüllüler ile birlikte giderek atık topladı. Yıldıztepe’deki temizlik sırasında 80 yaş üstündeki gönüllü Süleyman Vurgun ise Ömer Kızıl’a çevre bilincini arttırmak için çeşitli taleplerini anlattı. Hayatını geri dönüşümle geçirdiğini söyleyen ve iki yıl önce baypas ameliyatı olmasına rağmen çevre temizliğinden vazgeçmeyen Süleyman Vurgun, devletin çeşitli kurumlarından, okullarda ve Cuma hutbelerinde geri dönüşümden bahsedilmesi talebinde bulunmalarını rica etti.

İyi Temizliyoruz İyi Kirletiyoruz

Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl Bircam’ın gerçekleştirdiği organizasyonu anlatırken etkinlik sırasında çevreyle ilgili gözlemlerini de aktardı. “Bugün dünya temizleme günü. Türkiye’de de aynısı yapılıyor. Biz de Bircam Vakfı olarak buna destek verdik. Bu etkinlik Türkiye’nin beş şehrinde yapılıyor. Sıfır Atık Gönüllüleri olarak biz de Mudanya’nın sahillerini temizlemeye başladık. Temizlerken şunu fark ettik; belediyelerimiz çok iyi çalışıyor. Bunun için Mudanya Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Ama toplum olarak pisletmeye devam ediyoruz. Çok iyi temizliyoruz, bir o kadar da iyi kirletiyoruz. Geçen seneden bu seneye yüzde 20 azalmış toplanan çöpler. Bu çöp dediğimiz şeyler aslında çöp değil; yüzde 80’i geri dönüştürülebilir ambalaj. Bunu ayrıştırdığımız zaman ortaya çıkan bir değer var. Fakat ayrıştırmayı yapmıyoruz ve maalesef o çöpler toprağa gömülüyor.”

Farkındalık Yaratmak

Ömer Kızıl, etkinlikler ile çevre kirliliğinin önüne geçilemeyeceğini, önemli olan toplumun genelinin farkındalığa erişmesi olduğunun altınız çizdi. “Bugün biz atık toplarken yoldan geçen arabalar korna çalarak destek verdi. Olayla ilgili farkındalık yarattılar. Daha büyük farkındalıklara ihtiyacımız var. Örnek vermek gerekirse, Yıldıztepe manzarası güzel olduğu için insanların çok sık tercih ettiği bir yer. Ama orada keyifli vakit geçiren insanlar, çöplerini geride bırakarak gidiyorlar. Denize inen uçurum çöp dolu. Dağcılıkla uğraşan bir grup arkadaşımız o yamacı fenerlerle temizleyeceklerini söyledi. O zaman bana haber verin, ben de belediyeleri organize edeyim dedim. Hatta bunu Cuma ya da Cumartesi yapalım ki, manzaraya sefa yapmaya gelen vatandaşlar da görsünler. Atık atılmaması gerektiği konusunda doğrudan bilinçlensinler.” dedi.

Enerji ve Ekonomide Tasarruf İçin Temiz Çevre

Bircam Vakfı üyesi Berna Arıç Çokusuğlu ise etkinliğin öneminden tasarruf noktasına değinerek bahsetti. “Bu etkinlik son derece etkili; çünkü bilinçli toplum, temiz çevre demek. Temiz çevreninse ekonomiye katkısı var. Enerjiye katkısı var. Depolama sistemlerinin daralmasına katkısı var. Bu etkinliğin yayılmasını temenni ediyoruz. Ve bunlarla ilgili okullarda ve işyerlerinde eğitimlerin verilmesini istiyoruz. Bu etkinliğin devamı da gelecektir. Bircam Vakfı’na ve üyelerine ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bugün çevre konusunda insanlarımızın biraz daha bilinçlenmesi gerektiğini gördüm. Sigara izmariti ve çekirdek kabuklarının yoğun olduğunu gözlemledim. Fakat burada belediyelerimizin de son derece iyi çalıştığını ve sıkı bir temizlik yaptığını fark ettim. Bu atıkların daha da bilinçlendirilerek ve ayrıştırılarak temizlenmesinin çok daha etkili olacağını düşünüyorum.”

Atılan Değer

Bircam Vakfı Başkan Yardımcısı Selçuk Küçükseyhan’ da etkinlikteydi. Bircam’ın geçmişteki ve gelecekteki faaliyetlerinden bahseden Küçükseyhan, etkinlik çerçevesinde edindikleri amaca ulaştıklarını söyledi. “Bircam henüz çok yeni kurulan bir vakıf. İlk amacı cam ambalaj atıklarının toplanmasıyla alakalı ama çöp sadece camdan oluşmadığı için tüm atıklarla ilgili bir girişimde bulunmak gerekiyor. Etkinliklerimiz, ilk başta çok ses çıkarmadan okulların bazılarında, kendi çevremizde, biraz kendi çapımızda gerçekleşti ama dünya temizleme gününde sesimizin biraz daha duyulmasını istedik. Amacımız, çöpün bir değer olduğunu göstermekti ve bugün bunu da başardık. Topladığımız atıkların yüzde doksanı dönüştürülebilir çöplerden oluşuyor. Hedefimiz bundan sonra farkındalık yaratmaya devam etmek ve Cam Kırma Makinasını daha da yaygınlaştırmak.” Geri dönüşümün verimli yapılması halinde cari açığa da katkı sağlayacağına vurgu yapan Küçükseyhan, çöp toplama maliyetlerinin de azalacağına işaret etti.